Sarbatorim pana obosim si ne ingrasam

Traim vremuri unice in care majoritatea oamenilor chiar obosesc dupa atata mancat. Probabil ca niciodata in istorie, marea masa a populatiei nu a fost atat de afectata de abundenta de mancare ca in zilele noastre.

Pe de o parte este o placere si o bucurie sa ai masa incarcata cu de toate, impartasind cu familia si prietenii din bucatele alese, pe de alta parte excesele alimentare din preajma sarbatorilor se resimt in kilogramele in plus sau in oboseala ulterioara sau in dezechilibrele mai serioase atunci cand abuzul este considerabil. Se stie deja ca in preajma sarbatorilor, camerele de garda sunt suprasolicitate iar fuga la urgente pentru unii face parte deja din ritualul sarbatorilor si este pacat sa fie asa.

Mancarea – o dependenta moderna

De cateva decenii, mancarea fiind supraprocesata si cu tot mai multe adaosuri care manipuleaza centri gustului si ai satietatii din creier, oamenii sunt tentati sa manance tot mai mult.

Exista si un salt masiv in consumul de zahar comparativ cu inaintasii nostri de acum 100 de ani, care consumau doar 5 kg de zahar pe an, pe cand noi consumam intre 80 si 120 kg de zahar de persoana pe an.

Grasimile sunt din ce in ce mai alterate si procesate industrial, termic si chimc, ceea ce ne confera o calitate slaba de grasimi, care sunt prelucrate industrial si saracite in elementele nutritive, net inferioare celor naturale, presate la rece din nuci, seminte, masline si chiar grasimile din lactate (unt si smantana) sau untura, inteligent oranduite de catre natura, cu un rol important in hranirea si protectia creierului, a inimiii si sistemului cardiovascular si a celulelor in general.

Insa, surpriza provine de la cel mai important, ieftin si ubicuu ingredient folosit in mai toate felurile de mancare de la paine, deserturi, mancaruri, biscuiti, etc., si anume graul. In ultimii 50 de ani, acesta a suferit nenumarate hibridizari si modificari genetice care l-au transformat intr-un ingredient malefic, fara stirea noastra. Poate vi se pare o exagerare, insa toate argumentele care demonstreaza de ce graul s-a transformat intr-un aliment malefic le gasiti in cartea foarte bine documentata „Dieta fara gluten” (Wheat Belly in original) scrisa de dr. William Davis, cardiolog american care de cativa ani recomanda evitarea si eliminarea graului din dieta zilnica. Graul modern, soiurile pitic si semi-pitic, care stau la baza tutuor alimentelor de panificatie, paste, sosuri, prajituri, deserturi, etc. suferind modificari de structura proteica si ezimatica, efectiv fac ravagii in corpul uman. Acum ma gandesc la blandul cozonac al bunicii sau strabunicii care acum 50 de ani era aproape inofensiv dar delicios, astazi fiind doar delicios dar cu actiune devastatoare la nivel celular. Pe scurt, graul modern provoaca diabet, obezitate, boli cardiovasculare si lista continua. Este o intreaga poveste referioare la acest subiect, de aceea s-au scris carti, cea mai revelatoare fiind cartea amintita mai sus, insa in acest articol ne oprim doar la enuntarea problemelor si la identificarea unor solutii.

Sarbatorile – prilej de abuz in mancare si bautura

In constiinta romanului dar si a celorlaltor natii, s-a impamantenit ideea ca o sarbatoare reusita este aceea in care ai masa plina de mancare, la care ai muncit vreo doua sau trei zile si din care mananci, chiar cu excese, in urmatoarele sapte zile. Aceste obiceiuri creeaza precedente si dependente in deprinderile alimentare ale omului si te trezesti facand abuzuri chiar si atunci cand nu sunt sarbatori. Ba mai mult, aceste deprinderi duc in timp, la situatii care afecteaza sanatatea si care iti obtin statutul de pacient.

Astazi, mai mult ca oricand, este necesara o reinvatarea a actului de alimentatie si nutritie pentru eliberarea de suisurile si coborasurile nivelului de greutate, de sanatate si echilibru fizico-psihico-emotional.

Toate aceste abuzuri, in primul rand afecteaza:

  1. incarcarea intestinala si a tractului digestiv
  2. nivelul glicemiei care daca fluctueaza prea mult si prea des, aduce o serie de dezechilibre hormonale cu mare impact asupra sanatatii si starii emotionale
  3. ficat,ul devenind foarte afectat, mai ales de mancarurile grele, cum ar fi, oua, drob de miel stropite cu cateva pahare de vin, toate fiind apanajul meselor pascale.

Solutiile imediate pentru conditiile de mai sus sunt:

  1. eliberarea intestinala si a colonului prin hidratarea cat mai buna cu apa simpla sau apa cu zeama de lamaie – cel putin 2 litri pe zi, primul litru fiind consumat dimineata pe stomacul gol. In cazuri de constipatie si constipatie mai severa, adauga si sare amara in apa de dimineata si urmeaza si instructiunile din videoclipul de la aceasta pagina: http://hranavie.eu/detoxifierea.html
  2. Pentru reglarea gliecemiei, solutiile sunt evitarea painii albe si celei integrale si tuturor mancarurilor cu adaos de faina. Poate fi surprinzator, dar painea alba si cea integrala au rol mai semnificativ in cresterea glicemiei si fluctatiilor glicemice decat insusi zaharul. Consumul de legume si vegetale crude, avocado si ulei de cocos au rolul de a stabiliza fluctuatiile glicemice.
  3. In ceea ce priveste ficatul, ideal ar fi sa se inceapa cu o zi de recuperare a acestuia, dupa cum urmeaza:

Ficatului ii place odihna si efortul aproape de zero. Ii place stabilitatea, calmul pacea, relaxarea, linistea si efortul minimal.

In ziua de odihna a ficatului, nu consuma proteine si nici grasimi si de preferat, nu consuma nici dulciuri.

Hidrateaza-te toata ziua cu apa cu lamaie, ceaiuri pentru ficat si sucuri verzi din vegetale la care poti adauga si lamaie sau grapefruit, ridiche neagra, anghinare si / sau sfecla rosie.

Idee de suc verde – 2 portii

Se dau prin storcatorul de fructe / legume (centrifuga sau cu ax canelar)

2 castraveti Fabio sau 4 castraveti cornishon

2 tulpini de telina (Apio)

1 legatura de patrunjel

O lamaie – curatata de coaja galbena

O mana de spanac verde

Optional: urzici, leurda, ridichi, ridiche neagra, anghinare, sfecla rosie

Consuma 2 sau 4, sau mai multe portii in aceasta zi. Aceasta cura se poate prelungi chiar pe mai multe zile, functie de rezultatele pe care le doresti, rezistenta si confort. Pentru a evita disconfortul emotional nu este indicata prelungirea curei daca mergi la serviciu sau faci efort intens.

Exista si detoxifierea mai profunda a ficatului care are ca rezultat eliminarea pietrelor, insa acest lucru trebuie facut cu o pregatire prealabila a corpului, in buna cunostinta de cauza si intr-un timp si loc dedicat, fara a fi prins in stresul cotidian.

Dupa cum se poate observa, o zi de relaxare a ficatului are efecte benefice si asupra celorlaltor doua situatii descrise mai sus.

Pentru mai multe sfaturi si programari la consultatii personalizate, ne puteti scrie la Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau viziteaza www.hranavie.eu.

La buna sanatate!

Mihaela Gheorghita,
Consultant Nutritie
Raw Vegan Chef

Pin It