​Totul despre alergii in 7 pasi

Legat de performante​le​ optime indiferent de stil​ul​ de viata​ adoptat​, varsta sau ocupati​a fiecaruia​, exista​ ​o tema ​serioasa pe care v-o ​prop​unem​, ​ce poate fi considerata ​chiar vitala pentru imbunatatirea calitatii vietii.
Tema se va desfasura pe ​parcursul urmatoarelor saptamani​  si implica o evaluare personala, facuta de fiecare in parte​, in fata calculatorului si citirea
​news-letterelor urmatoare, cat si eventuala optiune de a participa la cursuri viitoare sau intalniri individuale​.

Este vorba despre ALERGII​ si identificarea corecta a alergenilor din viata noastra, ceea ce ne diminueaza starea de bine si pot chiar afecta pofta de viata!!!??? Alergiile - definitia completa:
O alergie sau o sensibilitate este orice reactie (negativa) a corpului la nutrienti, alimente, substante inhalate, chimicale, endogene (din interiorul corpului) sau alte substante straine care produc o disfunctie celulara si perturba fiziologia normala a celulelor, glandelor, organelor sau a intregului organism.

Alergeni cunoscuti
- Fungi (mucegaiuri, drojdii, ciuperci)
- Polen, buruieni, ierburi, flori, copaci, rasini, mirosuri naturale
- Praf, matreta animalelor, acarieni
- Mancare (proteinele din cereale, carne, lactate, oua, alune, chimicale naturale din fructe,
pigmentul rosu/albastru din fructele de padure, uleiuri)
- Metale grele (plumb, arsenic, mercur, cadmiu)
- Elemente naturale feroase si neferoase (iod, clor, sulf, aluminiu, nichel)
- Chimicale (formaldehide, tolueni si alti solventi, polistiren si plastice)
- Toxine (aflatoxina, dioxina, cianotoxine)
- Gaze (monoxid de carbon, gaz propan, gaze de esapament)
- Dominanta Sistemului Nervos Simpatic (parte a Sistemului Nervos Vegetativ)

Este bine sa ne obisnuim cu un alt fel de defintie a alergiilor. ​Acestea​ nu se rezuma doar la efecte​le​ acute cum ar fi​:​ stranut excesiv, lacrimare, probleme de respiratie sau soc anafilactic.

*Alergiile sunt si conditiile cu care aproape ca ne obisnuim si le luam ca atare sau tindem sa dam vina pe probleme genetice sau alti factori intangibili.*

Exemple de alergii pe care nu le consideram alergii: 
- constipatie,
- flatulenta,
- balonare,
- dureri de cap,
- dureri articulare,
- anxietate,
- insomnie,
- oboseala , etc.

De fapt, daca de exemplu, mananci ceva si dupa aceea iti scade energia sau ai o putere mai slaba de concentrare acest lucru indica o alergie la ceea ce ai consumat inainte sau la un ingredient si​, evident, acest lucru consti​tuie o scadere a calitatii vietii, o modificare nedorita de homeostaza a corpului iar acest​a este o​​stare de neacceptat.

Din pacate​,alergiile s-au instalat bine in randul populatiei, aproximativ 54% din populatie fiind afectata zilnic de aceste disco​nforturi.

Exista multi factori alergenici in mancare, mediu​, dar si factori emotionali, iar pe parcursul ​urmatoarelor saptamani, ii vom descoperi impreuna.

Este greu de gasit un om calm care sa sufere de reactii alergice si invers. Oamenii stresati, in mod probabil, sufera si de o serie de alergii. Un organism care se streseaza usor, opereaza pe un mod care se numeste Dominanta Simpatetica, ceea ce inseamna ca acel organism poate fi usor dat peste cap. 

Important de stiut:
Corpul are nevoie de 4 zile pentru a putea detoxifica si neutraliza  alergenii si antigenii formati in urma reactiei alergice. 
Insa, intr-o prima etapa este bine ​ca fiecare sa-​si faca o evaluare completa​, pentru a vedea in ce zona se manifesta mai pregnant anumite simptome alergice si​, 
functie de rezultat​, ​puteti sti la​ ce alergeni ​sunteti expus​i predominant sau chiar zilnic si cum sa eviti acest lucru.

Testul atasat este usor de folosit,​ si​ va nota​ti punctajul in dreptul fiecarei categorii. Descarca testul
​ ​
Tabelul va calcula automat scorul pe ​fiecare categorie ​cat si scorul final. Evident, cu cat mai mult punctaj acumulat, cu atat mai multe probleme sunt pe zona respectiva. 
​T​ot ​ceea ce trebuie sa stiti azi este scorul pe categorii si scorul total, iar in urmatoarele zile veti descoperi care sunt factorii care​ iti surpa sanatatea si calitatea vietii, ​dar ​si cum sa va feriti de ei!!

​Nutritionist, ​
Mihaela Gheorghita 

Pin It