Totul despre alergii in 7 pasi - Modulul 1 - Atentie la Nutritie

Sistemul nostru imunitar este programat sa lupte cu toxinele si substantele care intra in organism. Ce anume intra in organismul nostru de cateva ori pe zi, si chiar in cantitati importante? Alimentele / mancarea. Deci incepem cu mancarea.

Sistemul imunitar este raspandit in tot corpul, prin celulele sale specializate, insa peste 50% din totalitatea sistemului imunitar se gaseste in tractul digestiv, in special in cele aproximativ 3 kg de flora intestinala pentru ca aici intra majoritatea agentilor „straini” - mancarea.

Cand flora intestinala este sanatoasa, aceasta ajuta in procesul de digestie, optimizeaza asimilarea vitaminelor, a mineralelor si a nutrientilor.

Curiozitate: daca flora intestinala s-ar intinde intr-un strat subtire, acesta ar acoperi un teren de baschet.

Din cauza mancarii „toxice”, a antibioticelor si a intoxicarii cu metale grele, flora intestinala este foarte afectata ceea ce duce la sindromul intestinului permeabil, ceea ce permite ca molecule mai mari si proteinele sa fie preluate de sange, situatie care va porni atacul sistemului imunitar asupra acestor molecule.

Unele alergii sunt ascunse si sunt mai dificil de depistat datorita reactiilor mai lente, simptomele aparand in timp, deseori fiind ambigue astfel fiind puse pe seama altor probleme de sanatate cum ar fi dureri de cap / migrene, insomnie, confuzie mentala sau oboseala.

Exista o serie de teste la alergii care se pot face, iar aici, este bine sa fie consultat un medic pentru a afla cat de concludente si complete sunt testele oferite de diversele unitati medicale.

Abtinerea de la mancarea alergenica se deosebeste de cura de slabire. Daca esti la cura de slabire si scapi un aliment nepermis, atunci in cel mai rau caz nu-ti vei atinge greutatea dorita, insa la mancarea alergenica lucrurile stau altfel.

Nu poti spune ca la dieta, voi fi bine maine, voi incepe din nou, pentru ca dureaza 4 zile ca organismul sa neutralizeze si sa detoxifice alergenii si antigenii. Iar daca mananci la fiecate 4 zile cate putin dintr-un aliment care-ti provoaca alergie, starea de rau se va mentine, chiar daca faci pauza 3 sau 4 zile.

Indicativul numarul 1 daca ceea ce ai consumat la o masa este bun pentru tine sau nu, este modul in care te simti dupa acea masa: te simti energizat sau obosit? Esti capabil sa te focalizezi pe ce ai de facut sau ai dificultati de concentrare?

Iata lista cu cele 7 alimente care in modul cel mai probabil declaseaza raspunsuri de protectie imunitara, adica alergie:

  •         Produsele lactate
  •         Cerealele cu gluten (nu include: hrisca, mei, amarant si qinoa)
  •         Zahar / dulciuri
  •         Fungi (ciuperci si drojdie)
  •         Alcool
  •         Oua
  •         Alune / arahide

Lactatele

Despre lactate se pot spune multe, insa aici ne rezumam la concluzia multor medici: 
Sistemul digestiv uman nu a evoluat suficient de mult pentru a putea procesa laptele de vaca, sau al altei specii decat uman. 
Dupa varsta de 5 ani, organele digestive nu mai produc enzima necesara digerarii lactozei si a proteinelor din lapte. 
Laptele de vaca este alimentul perfect pentru odraslele vacilor si nu pentru oameni! 
In plus, in industria moderna, se injecteaza animalele cu o masiva cantitate de hormoni si antibiotice, care sfarsesc a fi ingerate de oameni de unde deriva cel putin doua efecte nedorite:  intoxicarea cu antibiotice care perturba flora intestinala umana si aportul de hormoni care dezechilibreaza sistemul hormonal al consumatorului de lapte, evident si in masiva dezvoltare precoce la fetite.

Simptomele directe ale consumului de lapte:

Intoleranta la lactoza: diaree, stare de rau, crampe abdominale, balonare si gaze

Alergii datorate caseinei din lapte: caseina este o excitotoxina (excitant neuronal care suprastimuleaza sistemul nervos) care provoaca anxietate si insomnie la unele persoane. La copii caseina cauzeaza hiperactivitate asociata cu deficit de atentie. 
Atentie si la alte produse care pot contine caseina care apare si sub alte denumiri: amoniu caseina, calciu caseina, magneziu caseina etc.

Citeste etichetele de pe produse!!

Zerul din lapte, de asemenea produce alergii: gaze, constipatie, luarea in greutate, iritatii si eczeme pe piele, reflux esofagian, diaree, acnee, crampe abdominale, infestare cu ciuperci, secretii nazale in exces, etc.

Actiune: Elimina toate sursele de lapte de provenienta animala (vaca, capra, oaie, bivolita, yak, etc) precum si derivatele acestuia (branza, inghetata, sosuri de salata, alimente procesate, bauturi, milkshake, etc.)

Cu ce inlocuiesti? 
Cu lapte de migdale, de nuci, de susan, de cocos.  

Cerealele cu gluten

Graul este un aliment de baza de sute de ani si este prezent in aproape toate alimentele: paine, paste, paine integrala, pizza, chifle, patiserie si simigerie, fursecuri, prajituri, clatite, chiar si unele sosuri sunt facute cu grau. Insa, ca specie umana, noi nu am consumat grau din totdeauna. 
Pana mai acum 10 mii de ani, oamenii erau vanatori-culegatori, iar cerealele nu faceau parte din alimetatia Paleo (Paleolitica). In trecut, oamenii mancau vanat, fructe, seminte, nuci si vegetale. Graul nu facea parte din dieta, iar sistemul nostru imunitar nu este bine pregatit sa accepte cerealele cu gluten. 
Glutenul este proteina din cereale care asigura elasticitatea aluatului facandu-l si lipicios. Glutenul se gaseste in urmatoarele: grau, secara, orz, triticale, spelta, kamut, bulgur, semolina, farro si durum. Ovazul este in mod natural fara gluten, insa este deseori contaminat in timpul culturii si a procesarii. Glutenul se gaseste si in produse cum ar fi medicamente, vitamine, rujuri si char timbre, datorita efectului de lipire.

Sensibilitatea la gluten produce boala Celiaca care se manifesta prin distrugeri celulare, absorbtie proasta a nutrientilor si alte complicatii.

Intoleranta la gluten se manifesta prin digestie deficitara: gaze, balonare, constipatie, dureri de cap, dureri in incheieturi si anxietate. Aceste reactii trec odata cu eliminarea alergenului, a glutenului.

Alergia la gluten se manifesta si prin iritarea pielii, eczeme sau, mai serios, prin afectarea respiratiei pana la soc anafilactic. 
Se pare ca toata populatia globala are un anumit grad de intoleranta la gluten.

Actiune: evita toate alimentele cu gluten: paine, si panificatii, sosuri, etc.

Cu ce inlocuiesti? 
Cu orez brun, orez salbatic, prumb (nemodificat genetic), ovaz fara gluten, quinoa si amarant. Orezul alb nu contine gluten insa are valoare nutritiva scazuta si indice glicemic ridicat (ingrasa).  

Zahar / dulciuri

Multe persoane sunt dependente de zahar / dulciuri, insa acestea sunt o bomba calorica fara valoare nutritiva. 
Excesul de zahar nu declanseaza neaparat un raspuns al sistemului imunitar, insa dozele de zahar / dulciuri pot duce la scaderea energiei (uletrior), confuzie mentala, anxietate si letargie, oboseala, iritabilitate.  
Zaharul chiar si putin, creeaza fluctuatii ale glicecemiei in sange, marind riscul de diabet. 
Fructele – prea multe, intra si ele la excesul de zahar / dulciuri. Consumul prea mare de fructe dulci duce la sindromul ficatului gras si produce alergii. 
Dulciurile insotite de fibra, cum ar fi fructele, sunt o idee mai buna decat cele vaduvite de fibra pentru ca fibrele impiedica eliberarea prea rapida a zaharului in sange. 
Carbohidratii sunt de doua feluri: simpli si complecsi, functie de indice glicemic.  
Cei simpli sunt o primejdie pentru sanatate (toate prajiturile, placintele, patiseria, simigeria, panificatia, orezul alb, cartofii) – indice glicemic mare.
Cei complecsi sunt indicati pentru consum si acestia sunt  - indice glicemic scazut:  dovleac, cartofi dulci, vinete, quinoa si orezul brun, linte si fasole neagra, nuci si migdale. 
Pe internet exista tabele cu Indicele glicemic. Cu cat mai mic este indicele glicemic, cu atat mai bun este acel aliment de consumat  (Loredana Groza consuma predominant carbohidrati cu indice glicemic scazut).

Un alt factor important de considerat sunt carbohidratii fermentabili” si include:

  •         Fructoza, lactoza, galactoza, xylitol si sorbitol
  •         Gluten, lactate si alcool
  •         Fasole, linte si alune
  •         Varza, conopida, broccoli
  •         Mere, pere, piersici si nectarine

Acestea pot duce la balonare, gaze, diaree, constipatie si dureri abdominale si sindromul intestinului iritabil. 
Acestea dau efectele negative, in special atunci cand flora intestinala este compromisa, insa atunci cand aceasta este relgata, toleranta la acestea si digestia lor poate fi mult imbunatatita. 
In 6 saptamani, flora intestinala se poate restabili, dar nu cu iaurturi din comert sau astile probiotice de la farmacie, ci cu vegetale fermentate in casa.

Alimente cu grad mic de fermentatie (deci bune):

Quinoa, orez brun, carne de calitate (pentru cei care nu sunt total vegani, desi eu nu recomand), afine, zmeura, struguri, morcovi, rucola, vinete, ardei rosu,.

Sintetizat, exista 2 reactii la zahar:

Sensibilitate si intoleranta.

Sensibilitatea da stari de confuzie mentala, letargie, iritabilitate, ameteli, furie, oboseala anxietate, neliniste si insomnii.

Intoleranta cauzeaza probleme intestinale: balonari si crampe abdominale, flatulenta (gaze), ragait, senzatia de plin, reflux esofagian si constipatie sau diaree.

Fungi (ciuperci si drojdii)

Daca ai prbleme / alergii respiratorii si nu este sezonul alergiilor, este foarte posibil sa fii alergic la mucegaiuri si sporii de mucegai din mediul inconjurator. 
Sporii de mucegai sunt prezenti peste tot in natura, inclusiv in mancarea noastra. 
Aceasta categorie include toate ciupercile si produsele obtinute cu drojdie, in special produsele de panificatie (painea). 
Branza cu mucegai nu este atat de indicata pe cat se crede (Roquefort, Gorgonzola si Stilton) – acest mucegai este, de fapt, Penicilina vie – un antibiotic care omoara si bacteriile bune din corpul nostru. 
Vinul si berea, pe langa faptul ca au continut de drojdie, sunt contaminate si cu mucegaiuri. De fapt, in termeni stiintifici, etilul sau etanolul (alcoolul din vin, bere si lichior) este considerat o micotoxina – un produs generat de fermentatie fungala prin care zaharul este convertit in alcool. 
Mucegaiurile se depun pe toate vegetalele provenite din pamant, de aceea ele trebuie spalate bine (salata, legume, fructe, etc.). 
Aceleasi precautii trebuie luate si in privinta altor produse care pot avea mucegaiuri depuse pe ele: branza, fructe uscate, nuci (alune, caju, fistic, etc.) precum si pe produsele ambalate: snacksuri, batoane cu fructe sau cu alune. 
De asemenea, mucegaiurile se pot dezvolta foarte tare pe orice produs necongelat cum ar fi crackersi, cipsuri de cartofi sau porumb, cereale si in special orez.

Simptome: O jena ca un gadilat pe gat, dureri in gat, dureri de cap, mancarimi de piele, balonare, urticarii imediate, limba umflata sau herpes, dureri abdominale, crampe abdominale, oboseala / letargie, ochii rosii, congestie nazala sau mucoasa nazala abundenta, dureri de articulatii, urinare frecventa, iritabilitate, anxietate si insomnie.

Actiune: Daca simti ca ai alergie la mucegaiuri, ar trebui sa elimini toate produsele pe baza de drojdie: paine, chifle, gogosi, crackersi, drojdie alimentara si de bere, orice supa instant sau la plic in care s-a adaugat drojdie, precum si produsele: ciuperci, vin, bere, alune, unt de arahide, caju, fistic, fructe de padure proaspete, fructe uscate – cele congelate sunt mai bune din acest punct de vedere.

La restaurant:

Cere ospatarului sa elimine din meniul tau ciupercile, alunele, caju-ul, branza si fructele uscate.

Comanda fructe proaspete dar nu fructe de padure sau struguri.

Evita cosul cu paine.

In loc de salata verde comanda vegetale facute la abur, la grill sau coapte.  

Cum se spala vegetalele, nucile, etc.

Dupa ce ai venit de la piata toate cumparaturile se proceseaza / curata dupa cum urmeaza: 
Toate legumele, salata, spanacul, fructele, etc. dupa ce li se indeparteaza toate partile afectate, vestejite, innegrite, etc. se spala foarte bine sub jet de apa pentru a se indeparta impuritatile vizibile, dupa care se pregareste un vas cu aproximativ 3 – 4 litri de apa plus o lingurita cu varf de vitamina C cristale, sau 3 linguri de apa oxigenata.  
Cristale de vitamina C am gasit la un pret mai bun doar aici http://magazin.remediu.ro/vitamina-c-uz-cosmetic-vrac-500gr-elemental-13738.html    
Apa oxigenata se poate cumpara de la orice farmacie.   Legumele se lasa in acea apa cateva minute, dupa care se trec prin centrifuga de salata (daca nu ai, este o idee buna sa detii una in bucatarie) si se depoziteaza la rece in borcane de sticla cu capac. Pentru a preveni umezeala, pune un prosop de hartie intre legume si capacul borcanului. Mai putina umezeala inseamna mai putine mucegaiuri. Desi pare mult de facut, daca-ti intri intr-un ritm, va fi suficient sa faci acest lucru o data sau cel mult de doua ori pe saptamana, iar apoi vei avea ingrediente curate si sanatoase la indemana in perioadele mai aglomerate ale saptamanii.  
Pentru fasole uscata, nuci, orez si quinoa, acestea se spala si se tin cateva minute in apa cu vitamina C sau apa oxigenata doar in cantitatea care urmeaza a fi folosita, iar restul se pastreaza in borcane de sticla in camara sau la rece.

Alcoolul

Daca suferi de alergii, chiar si un gram de alcool iti va provoca probleme, in timp, scazand mecanismele de aparare ale corpului. 
Consumul de alcool poate genera multe probleme: de judecata si de decizie, ridicari masive ale glicemiei, rezistenta la insulina (risc de diabet de tip 2), anxietate marita, letargie si confuzie mentala, dar acesta are si un rol in alergii: 
Oxidarea alcoolului (a etanolului) in interiorul corpului produce acetaldehide care foarte probabil este un factor care contribuie la mahmureala de a doua zi. Oamenii au reactii alergice la consumul de alcool pentru ca acesta declanseaza eliberarea histaminelor, care sunt niste substante naturale produse de sistemul imunitar. Histaminele joaca un rol major in multe reactii alergice din corp. Ele stimuleaza  dilatarea vaselor de sange, scad presiunea sanguina, stimuleaza secretiile gastrice si duc la constrictia tesutului pulmonar. Concentratii ridicate de histamine se gasesc si in mod natural in plante precum si in produsul generat de fermentatia bacteriana din bere, vin si lichior.  
In plus, vinul este contaminat si cu sulfiti, care sunt adaugati ca si conservanti si care pot provoca probleme respiratorii, dureri de cap, congestie nazala si alte simptome iritante.  
Chiar si consumul multor fructe poate crea o „autoimbatare” sau auto intoxicatie cu alcool. Fructele in combinatie cu drojdiile si mucegaiurile (bacteriile) din intestine pot cauza o fermentatie ceea ce poate produce simptome alergice sau senzatia de mahmureala. Cantitatea maxima de fructe pe zi ar trebui sa fie de 1 sau 2 fructe.

Simptome: Reflux esofagian, indigestie, stari de rau, piele inrosita si mancarimi, congestie nazala, dureri articulare, dureri de cap, anxietate, confuzie mentala, migrene (in special dupa vin rosu), insomnie si dificultate in pierderea excesului de greutate.

Daca ai alergie la otet, este foarte probabil sa ai alergie si la alcool.

Asiaticii au si o predispozitie genetica de intoleranta la alcool, iar reactia lor, de cele mai multe ori este inrosirea fetei si a pieptului, stari de rau si chiar coma alcoolica.

Actiune: Ca si dulciurile, alcoolul este foarte tentant. De aceea, cel mai bine este sa nu tii alcool in casa. Aceasta va elimina sau macar va limita consumul de alcool. Daca decizi totusi sa bei, exista unele alegeri mai bune, si, sa zicem, mai sanatoase: vodka (nu din cereale), tequila si sake – acestea nu contin mucegaiuri si sulfiti.

La restaurant:

Comanda apa minerala cu lime, menta, castravete sau pepene pentru un gust praspat si bun

In loc de vin sau bere, cere vodka (fara gluten / nu pe baza de cereale), tequila sau sake intr-un pahar cu gheata si apa minerala. La aceasta bautura poti adauga lamaie, lime, menta, castravete sau pepene.

Alunele

Unele persoane au reactii severe la alune, pana la situatii in care viata le este amenintata, iar altele nici macar nu trebuie sa consume alune, ci doar o picatura de ulei de arahide sau doar sa simta mirosul uleiului de arahide incins in tigaie sau mirosul untului de arahide de pe felia de paine a colegului de masa si li se pot declansa reactii alergice. 
Majoritatea alergiilor la alune se datoreaza unei hipersensibilitati la anumite proteine din alune. In plus, alunele si untul de arahide poate fi foarte usor contaminat cu mucegaiuri si micotoxine din cauza modului in care sunt procesate. Alunele nu sunt cu adevarat niste nuci si, de fapt, fac parte din familia fasolei (fasole si mazare) si ca orice fasole, acestea sunt acoperite de o pastaie. Cand sunt puse la uscat, umezeala din pastaie poate sa favorizeze dezvoltarea mucegaiurilor care in final devin toxice. Este important de mentionat acest lucru pentru ca unele persoane, de fapt, nu sunt alergice la alunele in sine, ci la aceste mucegaiuri de pe ele.

Simptome: Iritatii pe piele, pete, umflaturi, mancarime, furnicaturi sau umflarea buzelor si in jurul gurii si a gatului, dureri abdominale, diaree, voma, insuficienta respiratorie si respiratie suieratoare. Daca se manifesta reactii care sunt foarte severe cum ar fi umflarea limbii si a gatului acestea pot duce la soc anafilactic si impun ajutor medical urgent si imediat pentru a nu se curma viata.

Actiune: Elimina din casa toate produsele care contin alune sau urme de alune – citeste etichetele de pe ambalaj. Urme de alune se pot gasi si in cereale, crackersi si alte feluri de mancare. Chiar si cei fara alergii severe, este bine sa evite alunele datorita mucegaiurilor care se dezvolta pe ele. Ca si alunele, si caju-ul poate dezvolta micotoxine si este mai bine sa se evite consumul lui (caju-ul si toate migdalele, nucile, etc.. se pot scufunda in apa cu vitamina ce sau cu apa oxigenata dupa indicatiile de mai sus).

La restaurant:

Cere ospatarului ca meniul tau sa nu contina nimic din alune.

Daca te stii cu alergii severe, suna la restaurant din timp si cere-le sa aiba mare atentie cu meniul tau.

Oua

Majoritatea oamenilor consuma oua aproape in fiecare zi, sub diverse forme: fierte, omleta, clatite cu ou, paste cu ou, French toast, paine cu ou, snitele, maioneza sau dressing Caesar. Oul, in general nu provoaca alergii, insa este unul dintre cel mai intalnit alergen la copii. 
Oul poate fi un alergen bine ascuns si greu de detectat. 

Alergia mai severa se manifesta prin umflarea gatului / esofagului, dificultati in respiratie si urticarii pe tot corpul. Daca esti in perioada de alaptare trebuie sa stii ca proteinele din ou pot trece in laptele matern si pot da reactii alergice sugarului. De obicei, dupa varsta de 6 ani, aceste reactii se reduc. Copiii cu reactii severe la ou trebuie sa fie atenti cu vaccinarea, pentru ca cel putin 2 vaccinuri contin ou sau compusi din ou, la fel si vaccinurile de calatorie.

Simptome: Eczeme si iritatii rosiatice pe piele, probleme abdominale precum crampe si stari de rau, sau mancarimi la ochi, mucoasa nazala abundenta si reactii asmatice. Reactii mai severe pot duce la soc anafilactic in care reactiile inflamatorii pot bloca canalul respirator.

Actiune: Persoanele care se stiu cu alergii la ou trebuie sa evite consumul de ou proaspat precum si cele procesate sub forma de maioneza, dressing Caesar sau ranch sau alte dressinguri cu ou, produse de patiserie cu ou, paine cu ou, clatite, gauffre si orice contine albus sau galbenus de ou. 

Cu ce inlocuiesti?

Pentru omleta, poti folosi tofu (numai BIO) cu putin turmeric presarat (pentru culoarea galbena) plus alte condimente. 
Pentru retete dulci poti substitui cu banane, cartofi dulci sau dovleac de placinta.

La restaurant:

Cere ospatarului ca nimic din meniul tau sa nu contina ou.

Foloseste otet balsamic sau dressing cu lamaie in loc de dressing Caesar.

Foloseste maioneza vegetala in loc de cea pe baza de ou.

Alte solutii:

Fibre
Fibra (celuloza) este un element vital in dieta zilnica chiar daca este un tip de carbohidrat nedigerabil. Odata cu trecerea fibrelor prin tractul digestiv, acestea inlatura deseurile din corp. Toxinele si alte chimicale indezirabile adera la fibre si astfel sunt eliminate. Deasemenea, fibrele sustin cresterea bacteriilor bune din tractul intestinal si optimizeaza reglarea tranzitului care ar trebui sa fie de minim o data pe zi, iar ideal de 2 sau 3 ori pe zi. Fibrele sunt ca o perie interioara care curata foarte bine tractul digestiv.
Cand mancarea este procesata industrial, termic, etc., fibra sa naturala este maruntita sau eliminata si atunci acea hrana este mai putin eficienta sau chiar
ineficienta.
Doza ideala zilnica de fibre ar trebui sa fie de 35g, dar majoritatea oamenilor consuma doar 5g pe zi.
Cele mai multe fibre se gasesc in legume, leguminoase, seminte si cereale integrale (neindicate datorita glutenului).
Exista 2 tipuri de fibre: solubile si insolubile, ambele avand un rol benefic asupra procesului digestiv.
Fibrele solubile se dizolva in apa si formeaza o substanta gelatinoasa, dand o stare de satietate care regleaza digestia si ajuta la controlul greutatii.
Fibre solubile:
- Fulgi de ovaz si ovaz
- Linte
- Mere
- Pere
- Nuci
- Semninte de in si de chia
- Fasole si mazare
- Castraveti, telina si morcovi (morcovii au ambele tipuri de fibre)
- Psyllium

Fibrele insolubile adauga volum dietei ajutand la prevenirea constipatiei si la stimularea reglarii tranzitului. Acestea nefiind solubile in apa, trec prin tubul digestiv aproape intacte, accelerand actiunea peristaltica.
Fibre insolubile:
- Cereale integrale inclusiv orezul brun si porumb integral (neindicate totusi din alte motive discutate in modulele precedente)
- Seminte (susan, dovleac, floarea soarelui)
- Nuci (migdale, alune de padure, etc.)
- Dovlecei, telina, fasole verde, broccoli, conopida, ceapa, rosii, morcovi, castraveti
- Frunze verde inchis (spanac, kale etc.)
- Fructe
Aici trebuie mentionat ca odata cu introducerea mai multor fibre in dieta, s-a putea sa se produca mai multe gaze – va amintiti despre „carbohidratii fermentabili” din partea despre zahar/dulciuri.
In general, alimentele cu nivel marit de fibre pot fi in acelasi timp si carbohidrati fermentabili.
Daca suferi de sindromul intestinului permeabil, evita alimentele cu un grad mare de fermentare. In aceste cazuri, fibrele se adauga in mod treptat iar consumul de apa trebuie sa fie marit pentru a ajuta fibrele solubile sa-si faca treaba.
Actiune:
- Cumpara alimente care contin ambele tipuri de fibre. Daca citesti etichetele, acolo sunt mentionate ambele tipuri de fibre precum si procentul in mg pe portie (desi nu ar fi indicat sa cumperi produse procesate si ambalate). Pe net se gasesc liste cu informatii despre continutul de fibre al alimentelor.
- Spala bine alimentele 
- Pentru cei cu alergii severe, este posibil ca gatitul la foc sa fie mai indicat, decat consumul cruditatilor. Macar intr-o prima etapa si doar la alergii severe datorita unor alimente crude identificate (sau nu). In orice caz, cruditatile, inainte de a fi preparate, trebuie spalate foarte bine si tratate cu vitamina C sau apa oxigenata in modul descris mai sus. 
- Consuma produse integrale, bio, crescute local si de sezon.  Azi cumparam capsuni din Spania, avocado din Mexic sau Israel, orez din Japonia, insa aceasta disponibilitate permanenta ale produselor implica si niste probleme: Practicile diverese de agricultura cu pesticide, fungicide, hormoni, antibiotice, metale grele si alte chimicale spreyate, injectate sau aplicate altfel. Aceste toxine si aditivi irita si afecteaza mucoasa intestinala ducand la intestin permeabil. Particulele mai mari se strecoara in circulatia sanguina si provoaca reactii imunitare agresive si alergii. 

O alta problema este mucegaiul care se poate dezvolta pe marfa transportata la distante atat de mari. Produsele ambalate deasemenea pot colecta mucegaiuri.

Demonstrat si stiintific este ca marfa transportata pe distante mari are un continut nutritiv scazut comparativ cu cea locala sau de sezon.  
Actiune:  
- Cumpara alimente bio pe cat posibil 
- Cauta online furnizori locali si ferme locale 
- Creaza-ti propria minigradina de ierburi aromate – chiar si la bloc 
- (pentru consumatorii de carne) cumpara carne de la crescatori de incredere de la tara

La restaurant:
- Frecventeaza restaurantele care prefera folosirea ingredientelor bio
- Comanda meniuri cu ingrediente de sezon

Mananca in proportii corecte.
Fiecare masa ar trebui sa contina un echilibru de proteine, vegetale, carbohidrati sanatosi si grasimi sanatoase in urmatoarele proportii generalizate.
- ½ (jumatate) din farfurie – vegetale cu grasimi sanatoase (salata asortata)
- ¼ (un sfert) din farfurie – proteine, de exemplu de marimea unui pachet de carti (pateu de nuci / seminte, friptura, 2 oua, etc.)
- ¼ (un sfert) - carbohidrati cu indice glicemic scazut si fara gluten (broccoli crud sau fiert, conopida, cartof dulce, etc.)
- Adauga una sau doua lingurite de ulei sanatos. Mesteca de 20 de ori inainte sa inghiti Cel mai usor mod de a reduce alergiile este mestecarea completa a alimentelor. Alimentele mestecate bine incep sa se predigere chiar din gura (in special carbohidratii) iar nutrientii continuti sunt mult mai absorbabili. Mancarea nedigerata streseaza corpul, poate crea alergii si este un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor cauzand gaze, balonare, constipatie sau diaree si chiar indigestie. Prin mestecatul complet, corpul are timp sa-si dea seama mai bine cand a atins satietatea. Mestecarea completa confera si o linistire si o calmare a mintii si a corpului creand o stare generala de bine.

Nutritionist

Mihaela Gheorghita

Pin It