Camino del Nord, regiunea Cantabria - Asturia, 26.04 - 7.05.2023

El Camino di Compostela reprezinta o calatorie epica, un pelerinaj pe care il fac de secole, inca de la inceputul crestinismului, milioane de oameni, venind pe urmele Apostolului Iacob, cel care a crestinat aceasta parte a Vestului Europei, cu ajutorul direct al Fecioarei Maria.

Pentru fiecare pelegrin, acest drum este o experienta de viata unica, profund transformatoare, asa cum o arata miile de testimoniale, cartile si filmele facute pe acest subiect.

Pelegrinii strabat sute de km, pe mai multe rute, sosind din toate colturile lumii, cu varste, cultura si pregatire profesionala extrem de variate, celebritati sau oameni simpli, toti simt o chemare sufleteasca extrem de puternica de a se regasi pe sine intr-un drum initiatic.

El Camino di Compostela reprezinta primul drum cultural european si a fost trecut in patrimoniul UNESCO.

Exista mai multe rute consacrate pentru acest pelerinaj, in functie de locul plecarii, parcurse uneori pe portiuni, chiar si de-a lungul mai multor ani, destinatia finala fiind in frumoasa regiune a Galiciei, din Nord-Vestul Spaniei, la Santiago di Compostela, acolo unde se afla marea catedrala ridicata spre cinstirea Apostolului Iacob, care aude si implineste rugaciunile pelegrinilor.
Cele mai importante rute, facute pe jos (minim 100 km de etapa) sau in bicicleta (minim 200 km de etapa), pentru care se obtine si certificatul de pelerin, sunt ruta franceza, cu plecare din Muntii Pirinei, ruta de Nord, urmarind coasta de Nord a Spaniei, ruta de Argint, care pleaca din Andalusia-Sudul Spaniei, ruta primitiva sau cea originala, care traverseaza muntii inalti ai Asturiei, ruta portugheza, care porneste traditional din orasul Porto, etc.

El Camino ne ajuta sa traim plenar sentimentul de libertate, de reconectare la natura si frumusetea pura a vietii, la traditii, valori spirituale inalte, accesand o stare de pace si bucurie sufleteasca intr-o uimitoare conexiune umana, greu de imaginat in alte conditii. Este sansa redescoperirii unei puteri interioare uimitoare, indiferent de provocarile intampinate pe parcursul acestui drum, in care se petrec multe sincronicitati prin care Universul ne vorbeste si ne oglindeste raspunsuri la intrebari profunde.

Scoicile Saint-Jacques reprezinta simbolul acestui pelerinaj, fiind regasite ca semne oriunde pe drum pentru a nu rataci calea, dar sunt si un semn distinctiv al pelegrinilor care le poarta. 
Denumirea populara a Caii Lactee este si aceea de El Camino di Santiago, deoarece, conform unei legende medievale, aceasta s-ar fi format din praful ridicat la cer, provenit de la pelegrinii care se indreptau spre Santiago di Compostela si care, in traducere libera, inseamna camp de stele.

El Camino del Norte, 830 km, considerata una dintre cele mai frumoase rute, reprezinta o experienta fantastica de-a lungul coastei de Nord, numita “Spania verde”, incepand din tara Bascilor, ca sa se continue cu splendida regiune a Cantabriei, apoi minunata Asturia si in final Galicia incepand cu Ribadeo.
Oficial, sectiunea acestei rute, 122 km, incepe intr-un oras de coasta, chic si elegant, modern prin obiectivele sale culturale cu prestanta mondiala, Bilbao - frumoasa capitala a Tarii Bascilor, ajungem in Santander, capitala Cantabriei, oras de coasta cu unele dintre cele mai frumoase plaje din lume, de unde plecam pana la Gijon, in regiunea Asturiei.

In general, calatoria noastra de-a lungul spectaculoasei coaste a marii Cantabriei va fi si o experienta gastronomica de neuitat, in timp ce suntem intampinati cu peisajele de vis, aflate in rezervatiile naturale pe care le strabatem!

Calatoria noastra pe jos, in etape de aproximativ 20-25 km/zi media, ne dezvaluie peisaje de neuitat, o adevarata imersiune in frumusetea naturii, cu plaje intinse si faleze inalte, in golfuri spectaculoase, campii si dealuri line, paduri dese, bucurandu-ne de mirosurile si culorile primaverii, ale vietii, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, trecand prin sate pescaresti si mici orasele, explorand tinuturi de poveste, in care contrastul modernitatii si traditiei confera traseului un caracter de unicitate si mult farmec.
Exista o sugestie a opririlor pentru a innopta, echilibrata ca si distante de etape, dar desigur cu flexibilitatea necesara si optionala pentru fiecare participant :

Propunerea acestui traseu este aceea a unui camino cultural, care include insa si bucataria gourmet, in principal bucuria simturilor in echilibru si deschiderea sufletului, pentru a ne regasi pe sine in mijlocul unor peisaje naturale spectaculoase.

SANTANDER - SANTILLANA DEL MAR - COMILLAS - UNQUERA - LLANES - RIBADESELLA - COLUNGA - VILLAVICIOSA - GIJON - FINISTERE - SANTIAGO DI COMPOSTELA

Itinerar El Camino - Ruta de Nord, Regiunea Cantabria-Asturia, 26 aprilie - 7 mai 2023, plecam imediat dupa saptamana luminata a Pastelui, pe cararea Apostolului Iacob: 

Este un traseu deosebit de frumos, pe coasta Marii Cantabriei, dar si Asturiei, de o dificultate redusa, arareori spre mediu, pe unele portiuni reduse, drumetia fiind in mare masura de-a lungul plajelor, falezelor inalte, poienilor sau prin parcuri naturale, strabatand orasele medievale, sate pescaresti sau alte localitati fermecatoare, in care peisajele marine, dar si cele montane, ne vor incanta permanent sufletul .

Ziua 1 - 26.04. miercuri, plecam din Bucuresti cu o cursa care aterizeaza la Bilbao , de unde suntem preluati de un microbuz si ne cazam intr-un hotel de 4* B&B, in Santander. Vom avea un timp ca sa exploram un oras absolut fascinant, facem un tur al orasului, dar si al principalelor obiective turistice, apoi timp liber de shoping, cina...
La nord de plaja El Sardinero se afla Cabo Mayor cu un far si Puente Forado, o formatiune interesanta, ca un pod care a fost sculptat de natura, in rocile calcaroase. Playa del Magdalena este o plaja intinsa, aurie, aflata intr-o zona frumoasa a orașului, langa Peninsula Magdalena, dar si Catedrala din Santander, numita catedral de Nuestra Señora de la Asunción, construita in secolele 13-14 intr-un stil gotic auster, de o dimensiune impresionanta, cu un sanctuar deosebit. In cripta catedralei se afla Iglesia del Santisimo Cristo, o alta mică biserica, ce adaposteste mormintele a doi sfinti crestini timpurii, Celedonius si Emeterius, dar si icoane facatoare de minuni.

Ziua 2 - 27.04. joi, dupa micul dejun un microbuz ne conduce la celebrele peșteri Altamira, cu picturile pe piatra, vechi de 15.000 de ani. Aceste lucrari preistorice de arta reprezinta exceptionalitatea abilitatilor de reprezentare, culori vii, dar si o stare excelenta de conservare. Cele mai multe dintre ele dateaza din anii 15.000 i.Ch. - 10.000 i.Hr.. O parte a pesterii, Sala de Pinturas, se numeste "Capela Sixtina a artei pesterilor" datorita frumusetii si culorilor sale vii, predominant rosu, ocru si maro din minerale naturale. Tavanul camerei este acoperit cu picturi de animale, inclusiv cativa bizoni, un cal salbatic rosu si un mistret. Artistii din epoca de piatra au folosit structura stancii si zonele umbrei, pentru a realiza efectul spatial si miscarea. 

Strabatem peisaje de poveste, cu faleze frumoasee, campii colorate si mici orasele pitoresti, Miego, Suance, pana ajungem intr-un faimos oras medieval, protejat UNESCO, Santillana del Mar unde ne cazam intr-un hotel charmant, aflat intr-un conac de epoca. Avem timp sa ne plimbam si sa exploram stradute cu parfum de legende si povesti de demult.

Ziua 3 - 28.04. vineri, dupa micul dejun, incepem drumetia noastra pe jos, 21 km, pana la Liandres/Comillas, cand strabatem carari marcate cu semnul scoicii galbene si faleze salbatice, natura vie care se exprima magnific si ne invita la cafele cu gust, in micile orasele de pe parcurs. Ne cazam B&B in pensiuni rustice, cu mancare buna, dar si confortabile. In fiecare dimineata, inainte de micul dejun, bagajele mari ne sunt preluate si duse direct la locul de cazare pentru seara, iar drumetia noastra pe jos o facem doar cu un mic rucsac mic, in care se afla lucruri de stricta necesitate pentru cele cateva ore de mers.

Ziua 4 - 29.04. sambata, dupa micul dejun, drumetia continua pentru 26 Km spre Pechon/Unquera, de-a lungul plajelor nesfarsite, cu peisaje marine spectaculoase, culori vii, orasele de neuitat ca si Comillas, care are centrul vechi cochet si vibrant, gasind aici mancare delicioasa la restaurantele ce se intind de jur imprejur. In afara de plaja si de centrul istoric, vom vizita Palatul Sobrellano, Palatul Gaudis Caprice, cladirea universitatii Pontificia. Strabatem parcul national Oyambre si continuam sa fim uimiti si la San Vicente de la Barquera, un vechi sat pescaresc, ce pe parcursul timpului s-a transformat intr-unul dintre cele mai pitoresti orase din Cantabria. Este inconjurat de plaje largi, cu nisip fin, iar in spatele lui se inalta maret masivul Picos de Europa. Orasul este plin de viata, portul este activ si sute de barci si vaporase trag aici. Poate fi  vizitat castelul si centrul vechi, dar si restaurantele locale sunt isititoare cu meniuri pescaresti exceptionale. Ne cazam la Pechon, intr-o alta pensiune rustica, B&B, plina de farmec.

Ziua 5 - 30.04. duminica, mic dejun, apoi plecam cu rucsacelul mai departe in calatoria noastra de poveste, 27 km, spre Llanes. Astfel trecem in Asturia si ajungem intr-un alt sat pescaresc, construit pe stancile ce se inalta deasupra marii si al carui port este aflat la varsarea lui raului Sierra del Cuera in mare. Este locul unde gasim si fortareata medievala El Toreon. Regiunea Cantabriei este despartita de regiunea Asturiei printr-un pod deosebit, peste raul Deva, pe care il vom traversa si noi. De asemenea vom strabate si orasul Colombres, interesant mai ales prin "casas de indianos", vile frumoase, construite de emigrantii locali ce s-au imbogatit in America. Desigur cazarea o avem intr-un alt spatiu de tip rural, confortabil, ce ne va surprinde placut, la final de zi si un drum lung.

Ziua 6 - 1.05. luni, dupa micul dejun o noua zi de drumetie, 27 km, pentru a ajunge la Ribadesella, un oras colorat, impartit pe din doua de estuarul format de raul Sella. Este un loc pitoresc, instafriendly, intrucat pe fundal se inalta masivul Picos del Europa, iar orasul este construit pe faleza ce se inalta din mare, astfel ca pot fi explorate stradutele din centrul vechi, cat si portul mai modern, intreaga zona de coasta. In prima etapa a zilei ne deplasam de-a lungul coastei si a plajelor fantastice, Palumbina si Barro, traversam raul Niembo, dar urcam si un deal din varful caruia se vad cele 7 orase din zona, iar spre final vom traversa un pod medieval din piatra, ce separa orasul vechi medieval de plajele intinse si alte pesteri rupestre.

Playas de Berbes, Playa de la Espasa sunt clasificate ca monument natural, datorita vegetatiei, stancilor si dunelor ce se formeaza aici, fac parte din asa zisa Coasta Verde a Asturiei. Este un loc in care trebuie sa fii, daca iti place marea, natura, linistea... O noua cazare speciala ne va rasfata la final de zi. 

Ziua 7 - 2.05. marti, dupa un mic dejun in tihna ne indreptam spre Colunga, doar 20 km, pe care ii parcurgem pentru o parte in interiorul continentului si o alta parte, din nou, pe coasta Asturiei, mergand pe plaje de nisip exceptionale. 

Ziua 8 - 3.05. miercuri, mic dejun si o noua zi de drumetie, 17 km, pana la Villaviciosa, un oras care nu se afla la mare, nu este populat de turisti si in care putem simti mult mai bine atmosfera locala, unde ne putem infiltra printre localnici si lua pulsul vietii traditionale din micile orase spaniole. 

Ziua 9 - 4.05. joi, micul dejun si apoi incepe ultima zi a drumetiei noastre pe jos din aceasta etapa a Camino del Nord, 27 km, pana la Gijon, oras cu plaje fantastice, gastronomie excelentă, istorie și moșteniri ale traditiilor locale. Astazi este una dintre cele mai provocatoare zile din etapa actuala a Camino del Norte, deoarece urcam pe Alto de la Cruz. Este o zi petrecuta in mare parte intr-un peisaj rural luxuriant, pana ne reintoarcem pe coasta orasului Gijón.

Ziua 10 - 5.05. vineri, dupa micul dejun vom fi preluati de un microbuz si ne indreptam spre Finistere, locul considerat in vechime ca si capatul lumii, farul. Insotiti de un ghid local vizitam orasele specifice regiunii Galiciei, cu semnificatie culturala, istorica, dar si sacralitate crestina sau celtica, incarcate de o inalta spiritualitate de pe vremea Apostolului Iacob, dar si a traditiilor locale stravechi, care se intrepatrund intr-un mod firesc de-a lungul mileniilor. Cu totul remarcabil va fi hotelul de 4* in care ne vom caza, chiar in interiorul farului istoric de pe malul oceanulu Atlantic. Aici vom avea cu siguranta o experienta unica, cu trairi si sinteze de valoare pentru sufletului, la finalul unui pelerinaj dedicat vindecarii si reintoarcerii la valori autentice, la Sine. 

Ziua 11 - 6.05. sambata, dupa micul dejun ne indreptam cu acelasi microbuz catre punctul terminus al calatoriei noastre de suflet, Santiago di Compostela, casa apostolului Iacob. Dupa cazare, intr-un hotel de 4*, in apropiere de centru, prima noastra oprire de pelegrini va fi direct la centrul pentru obtinerea Certificatului de Pelegrin si apoi la catedrala Sfantului Iacob. Ne vom bucura intreaga dupa-amiaza tarzie si seara de atmosfera specifica acestui oras cu caracter de unicitate culturala si spirituala. 

Ziua 12 - 7.05. duminica, dupa micul dejun, cu bagajele deja pregatite si depozitate la receptie, plecam sa participam la momentul de punct culminant al calatoriei noastre de suflet, iimpresionanta ceremonie religioasa, de dimineata, la ora 10.00, in timpul Sfintei Liturghii a pelegrinilor din marea catedrala Santiago di Compostela. In final, avem transferul la aeroport si plecam spre casa, cu sufletul plin si amintiri de neuitat. 

 

Pretul acestei calatorii experientiale este 2250 euro/persoana in camera dubla, pentru un grup de min.10 persoane, cu supliment de 680 euro pentru camera single. 
Pentru un numar mai mic de participanti, pretul creste cu 5%.


Preturile includ:

- Itinerariu si program, 12 zile pline de calatorie, avand 11 nopti cazare in hoteluri de 3-4* cu mic dejun (B&B).
- Transport local cu microbuz cu aer conditionat, conform programului, transferurile de la/la aeroport, taxele si parcarile locale, inclusiv transferul bagajelor in fiecare locatie;
- Ghid si insotitor de grup, traducator.

Servicii NEINCLUSE ce se adauga la pretul pelerinajului:

- Biletul de avion Bucuresti-Bilbao si Santiago di Compostela - Bucuresti, (aprox. 250-300 euro). Pretul poate suferi modificari, in functie de momentul achizitionarii biletului de avion.
- Asigurare de calatorie si asigurare STORNO, optional;
- Mesele neincluse in program, poate fi un minim de aprox. 550 euro, in functie de alegerile de meniu personale, cheltuielile personale, tips–uri pentru ghizi si soferi (aprox. 50 euro)
- Intrarile la obiectivele turistice (aprox. 50-80 euro)

Pentru INSCRIERE sunt necesare:
- Pasaport valabil minim 6 luni de la data returului in tara;
- Copie pasaport;
- Avans de minim de 30% pentru inscriere, pana in 14.01.2023 si diferenta pana cel mai tarziu pe 14.03.2023
- Programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup in functie de anumite situatii speciale.
- Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Spania.

SITUATII EXCEPTIONALE
-daca se renunta la participarea in excursie, cu mai mult de 60 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 30% din costul total al excursiei
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 60 de zile si 30 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 50% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 30 de zile si 15 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 85% din costul total al excursiei,
-daca retragerea se petrece in ultimile 15 zile inainte de plecarea in excursie, banii nu se mai pot returna.

IMPORTANT: Este esential sa purtam imbracaminte in straturi, comoda, sportiva, usoara, din materiale tehnice, care sa nu mentina transpiratia, sa fie practica si decenta in timpul vizitelor in spatiile religioase (pantaloni lungi, bluze cu maneca sau esarfe care sa acopere decolteurile si mainile).
Incaltamintea trebuie sa fie foarte comoda, de preferat incaltaminte sportiva profesionala, usoara, din materiale prin care piciorul sa poata respira, indiferent de anotimp, sosete profesionale de hiking.
Poate fi practica o pelerina/jacheta de ploaie usoara, pentru ploile neasteptate.
De asemenea, palarie si ochelari de soare, crema de protectie solara, pentru zilele senine si calduroase.
Rucsacul mic de calatorie nu trebuie sa aiba o greutate mai mare de 7-10% din greutatea corporala cu tot ceea ce contine.
Foarte important este caietul-jurnal de calatorie

Pentru inscrieri va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0722 232810 - Iuliana Chiriac, sau pe email:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. sau Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Pin It