Camino del Nord, regiunea Asturiana, 10-23 mai 2024

El Camino di Compostela reprezinta o calatorie epica, un pelerinaj pe care il fac de secole, inca de la inceputul crestinismului, milioane de oameni, venind pe urmele Apostolului Iacob, cel care a crestinat aceasta parte a Vestului Europei, cu ajutorul direct al Fecioarei Maria.

Pentru fiecare pelegrin, acest drum este o experienta de viata unica, profund transformatoare, asa cum o arata miile de testimoniale, cartile si filmele facute pe acest subiect. Pelegrinii strabat sute de km, pe mai multe rute, sosind din toate colturile lumii, cu varste, cultura si pregatire profesionala extrem de variate, celebritati sau oameni simpli, toti simt o chemare sufleteasca extrem de puternica de a se regasi pe sine intr-un drum initiatic.El Camino di Compostela reprezinta primul drum cultural european si a fost trecut in patrimoniul UNESCO.

Exista mai multe rute consacrate pentru acest pelerinaj, in functie de locul plecarii, parcurse uneori pe portiuni, chiar si de-a lungul mai multor ani, destinatia finala fiind in frumoasa regiune a Galiciei, din Nord-Vestul Spaniei, la Santiago di Compostela, acolo unde se afla marea catedrala ridicata spre cinstirea Apostolului Iacob, care aude si implineste rugaciunile pelegrinilor.

Cele mai importante rute, facute pe jos (minim 100 km de etapa) sau pe bicicleta (minim 200 km de etapa), pentru care se obtine si certificatul de pelerin, sunt ruta franceza, cu plecare din Muntii Pirinei, ruta de Nord, urmarind coasta de Nord a Spaniei, ruta de Argint, care pleaca din Andalusia-Sudul Spaniei, ruta primitiva sau cea originala, care traverseaza muntii inalti ai Asturiei, ruta portugheza, care porneste traditional din orasul Porto, etc.El Camino ne ajuta sa traim plenar sentimentul de libertate, de reconectare la natura si frumusetea pura a vietii, la traditii, valori spirituale inalte, accesand o stare de pace si bucurie sufleteasca intr-o uimitoare conexiune umana, greu de imaginat in alte conditii. Este sansa redescoperirii unei puteri interioare uimitoare, indiferent de provocarile intampinate pe parcursul acestui drum, in care se petrec multe sincronicitati prin care Universul ne vorbeste si ne oglindeste raspunsuri la intrebari profunde.

Scoicile Saint-Jacques reprezinta simbolul acestui pelerinaj, fiind regasite ca semne oriunde pe drum, pentru a nu rataci calea, dar sunt si un semn distinctiv al pelegrinilor care le poarta.

Denumirea populara a Caii Lactee este si aceea de El Camino di Santiago, deoarece, conform unei legende medievale, aceasta s-ar fi format din praful ridicat la cer provenit de la pelegrinii care se indreptau spre Santiago di Compostela si care, in traducere libera, inseamna camp de stele.

El Camino del Norte, 830 km, considerata una dintre cele mai frumoase rute, reprezinta o experienta fantastica de-a lungul coastei de Nord, numita “Spania verde”, incepand din tara Bascilor, ca sa se continue cu splendida regiune a Cantabriei, apoi minunata Asturia si in final Galicia incepand cu Ribadeo.

Sectiunea rutei de-a lungul coastei asturiene alese in acest an, intre Gijon di Ribadeo, pana la granita cu Galicia, este de 135 km parcursi pe jos, in 8 zile, desfasurati intr-o profunda imersiune in natura. Incepem intr-un oras de coasta, chic si elegant, modern si traditional, Gijon, reprezentativ pentru regiunea Asturiei.

Calatoria noastra pe jos, in etape de aproximativ 10-20 km/zi, ne dezvaluie peisaje de neuitat, o adevarata contopire cu frumusetea naturii, cu plaje intinse si faleze inalte, in golfuri spectaculoase, campii si dealuri line, paduri dese, bucurandu-ne de mirosurile si culorile primaverii, ale vietii, de la rasaritul si pana la apusul soarelui, trecand prin sate pescaresti si mici orasele, explorand tinuturi de poveste, in care contrastul modernitatii si traditiei confera traseului un caracter de unicitate si mult farmec.

Intreaga coasta de Nord a Spaniei este un loc unic, atat din punct de vedere istoric, reprezentand acea parte a Spaniei care nu a stat niciodata sub mauri, cat si din punct de vedere natural, gastrononomic si al traditiilor locale.

Exista o sugestie a opririlor pentru a innopta, echilibrata ca si distante de etape, dar desigur cu flexibilitatea necesara si optionala pentru fiecare participant :

Propunerea acestui traseu este aceea a unui camino cultural, care include insa si bucataria gourmet, in principal bucuria simturilor in echilibru si deschiderea sufletului, pentru a ne regasi pe sine in mijlocul unor peisaje naturale spectaculoase.


Itinerar El Camino-Ruta de Nord, pe segmentul de coasta Asturiana, in perioada 10-23 mai 2024, cu plecare in saptamana luminata a Pastelui, pe cararea Apostolului Iacob, include urmatoarele opriri:

SANTANDER/SANTILLANA DEL MAR – CANGAS DE ONIS/PICOS DE EUROPA - GIJON – AVILES – CUDILLIERO – SOTO DE LUNA – CADAVEU – LUARCA – NAVIA – LA CARIDAD – RIBADEO – LUGO - RIBADEO

Este un traseu deosebit de frumos, pe coasta Marii Cantabriei, de o dificultate medie, drumetia fiind in mare masura de-a lungul falezelor inalte, plajelor, poienilor sau prin parcuri naturale, strabatand multe poteci aflate pe dealuri impadurite si orasele medievale, sate pescaresti sau alte localitati fermecatoare, in care peisajele marine, dar si cele montane, ne vor incanta permanent sufletul.

Ziua 1, vineri  10 mai, plecam din Bucuresti la ora 16.05 cu o cursa directa WIZZ, care aterizeaza la Santander, ora 20.00, de unde suntem preluati de un microbuz si cazati intr-un hotel de 4* B&B in Santillana del Mar.

Ziua 2, sambata, 11 mai, dupa micul dejun ne preia un ghid specializat si cu un microbus vizitam spectaculosul Parc National Picos de Europa partea Cantabrica, singura rezervație naturala locuita din Spania, oferind calatorilor o experienta unica. Viata rurala si natura au coexistat in acest mediu unic de secole. De exemplu, mai mult de jumatate dintre vertebratele care exista in Peninsula Iberica pot fi gasite aici, raspandite pe numeroasele lor teritorii. Pajisti, lacuri, munți precum Naranjo de Bulnes, chei spectaculoase si paduri impresionante gazduiesc locuitorii parcului.

Raspandit in provinciile Asturias, Cantabria si León, Parcul National Picos de Europa este un exemplu perfect de ecosistem atlantic. Plin de plantatii de stejari si fagi, parcul isi ia numele de la formatiunile stancoase impresionante de aici.

Ne cazam la finalul excursiei in pitorescul sat Cangas de Onis, intr-un hotel de 4*, B&B, deosebit si prin arhitectura sa.

Ziua 3, duminica, 12 mai, mic dejun copios, apoi continuam sa descoperim si sa exploram partea asturiana a Rezervatiei Picos de Europa. La final ne cazam in orasul Gijon, la un hotel de 4* central, B&B.

Un oras modern, cu plaje de 4 km chiar in centru, Playa del Poniente și Playa de San Lorenzo, dar si case tipic pescaresti, mici magazine, baruri si restaurante unde poti sa servesti o bucatarie traditionala asturiana gourmet. Cimadevilla este locul unde se afla cele mai multe monumente istorice si muzee: Casa Natal de los Jovellanos, Palatul Revillagigedo, Torre del Reloj si Termele Romane, care au fost construite in timpul imparatului roman Octavian Augustus .

Ziua 4, luni, 13 mai, dupa micul dejun, avem o jumatate de zi sa ne plimbam liber, descoperind la picior orasul Gijon, apoi un microbuz ne conduce la Aviles, la un hotel 5*, B&B, avand o dupa-amiaza libera sa exploram un oras portuar cu un important complex cultural, Centro Niemeyer si o faleza care reprezinta locul de intalnire si plimbare al locuitorilor orasului, dar si centrul istoric cu case tipic asturiene, biserici medievale si restaurante traditionale.

Ziua 5, marti, 14 mai, dupa micul dejun, incepem calatoria noastra pe jos, pentru o saptamana prelungita, 8 zile, doar cu un mic rucsac in spate, in timp ce bagajele mari ne sunt preluate in fiecare dimineata de la receptie, inainte de ora 9.00 am si duse la urmatoarea cazare, unde ne vor astepta sosirea tarzie.

Zona Asturiei pe care o parcurgem este presarata cu multe sate pitoresti, faleze inalte, paduri, dealuri, munti si plaje intinse. In acesta zi mergem 18 km si ajungem in Cudillero, unul dintre satele pescaresti cele mai frumoase, cu case colorate, asezate pe terase in forma de semicerc cu vedere spre mare, asemanatoare unui amfiteatru, Plaza de la Marina. Vizitam si magicul sat pescaresc Cudillon, eventual servim un pranz cu peste proaspat la faimosul restaurant al hotelului La Casona de Pio sau la restaurantul Meson El Carbayu, Albichera, El Pescado (Michelin). 
Ne cazam intr-un hotel boutique foarte chic, B&B.

Ziua 6, miercuri, 15 mai, dupa micul dejun incepem calatoria prin El Pinto, un loc cu gradini renascentiste, sate pescaresti, o natura care ne surprinde la tot pasul, cu dealuri impadurite si faleze inalte, 15 km. Innoptam in Soto de Luna, la un hotel cu belvedere, B&B, unde deja ne asteapta bagajele mari.

Ziua 7, joi, 16 mai, dupa micul dejun ne continuam calatoria noastra in regiunea de coasta a Asturiei, pana la Cadaveu, 22 km, pe carari de-a lungul drumurilor dintre localitati tipice asturiene, urmand poteci vechi pe langa plaje uimitoare si peisaje inverzite. Innoptam intr-un hotel rustic, B&B, cu restaurant avand bucatarie traditionala si priveliste minunata.

Ziua 8, vineri, 17 mai, bagajele mari sunt preluate de dimineata, iar calatoria pe jos incepe dupa micul dejun, spre Luarca, cam la 19 km, cu trasee inverzite si impadurite spre interiorul peninsulei, cu spoturi de peisaj in care este vazuta marea in toata splendoarea ei, cu orase pescaresti traditionale, unde pot fi savurate fructe de mare proaspete sau peste, alaturi de un pahar de cidru, vin sau o bere locala. Innoptam intr-un splendid hotel rural, B&B.

Ziua 9, sambata, 18 mai, dupa micul dejun copios si bagajele mari preluate pentru urmatoarea locatie, incepem o noua zi de drumetie, cu un traseu linistit de 17 km, in interiorul continentului, spre Navia, un orasel medieval, aflat pe malul raului cu acelasi nume, avand piete aglomerate cu numeroase targuri traditionale. Innoptam din nou intr-un hotel rustic foarte frumos, B&B, cu o bucatarie savuroasa.

Ziua 10, duminica, 19 mai, incepe o noua zi de explorare, 11 km, dupa un mic dejun relaxant, descoperind poteci si drumuri de poveste, o noua imersiune profunda in natura mereu surprinzatoare si neatinsa de poluare a coastei asturiene. Ne cazam intr-un alt surprinzator hotel rural, B&B, din zona La Caridad.

Ziua 11, luni, 20 mai, dupa micul dejun incepem drumetia, 18 km, spre Ribadeo, al doilea cel mai vizitat oras din Galicia, renumit pentru faimoasele sale plaje, numite “catedrale', datorita prezentei unor formatiuni stancoase absolut deosebite, cu arcuri si pesteri, ce pot fi vizitate pe timp de reflux, atunci cand putem face chiar si plaja, fiind o vreme calduroasa. Ne cazam intr-un minunat hotel rural, B&B.

Ziua 12, marti, 21 mai, dupa rasfatul micului dejun, incepe ultima zi a drumetiei noastre pe jos din aceasta etapa a Camino del Nord, 18 km, poate cei mai frumoasi, privelisti unice in toate peisajele intalnite, cu plaje si forme spectaculoase, faleze de neuitat si poteci stiute parca din lumi nevazute. In zona Lugo ne cazam intr-un hotel rural de rasfat absolut.

Ziua 13, miercuri, 22 mai, dupa micul dejun copios si relaxat vom fi preluati de un microbuz care ne reintoarce in Ribadero, orasul de granita dintre Galicia si Asturia, pentru un tur ghidat al zonei si orasului, o zi libera de explorare, plaja, shoping si gourmet. Ne cazam intr-un elegant hotel aflat in centrul orasului, 4*B&B.

Ziua 14, joi, 23 mai, dupa micul dejun savuros avem transferul la aeroport si plecam spre casa, avand sufletul plin cu amintiri de neuitat si planuri pentru anul ce vine, atunci cand vom strabate segmentul final pana la Santiago de Compostela, regiunea Galiciei.

Zbor la 12.35 din aeroportul La Coruna, cu transfer la Madrid si apoi, la ora 20.00 zbor WIZZ de intoarcere la Bucuresti.

 

Pretul acestei calatorii experientiale este 2380 euro/persoana in camera dubla, pentru un grup de min.10 persoane, cu supliment de 880 euro pentru camera single. Pentru un numar mai mic de participanti, pretul creste cu 10%.

Preturile includ:

- Itinerariu si program, 14 zile pline de calatorie, avand 13 nopti de cazare in hoteluri deosebite, de 3-4-5* cu mic dejun (B&B).

-Transport local cu microbuz cu aer conditionat, conform programului, transferurile de la/la aeroporturi, taxele si parcarile locale, inclusiv transferul zilnic separat, al bagajelor mari, catre fiecare locatie noua, din timpul drumetiilor facute pe jos;

- Ghid si insotitor de grup, translator.

 

Servicii NEINCLUSE ce se adauga la pretul pelerinajului:

- Biletul de avion Bucuresti-Santander si La Coruna - Bucuresti, (aprox.550 euro).

Pretul poate suferi modificari, in functie de momentul achizitionarii biletului de avion.

- Asigurare de calatorie si asigurare STORNO, optional;

- Mesele neincluse in program, poate fi un minim de aprox. 650 euro, in functie de alegerile de meniu personale, cheltuielile personale, tips–uri pentru ghizi si soferi (aprox.100 euro);

- Intrarile la obiectivele turistice.

 

Pentru INSCRIERE sunt necesare:

- Pasaport valabil minim 6 luni de la data returului in tara;

- Copie pasaport;

- Avans de minim de 30% pentru inscriere, pana in 1.02.2024 si diferenta pana cel mai tarziu pe 30.03.2024

- Programul actiunii poate fi modificat de catre conducatorul de grup in functie de anumite situatii speciale.

- Categoria hotelurilor si a mijloacelor de transport este cea oficiala pentru Spania.

 

SITUATII EXCEPTIONALE

-daca se renunta la participarea in excursie, cu mai mult de 60 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 30% din costul total al excursiei

-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 60 de zile si 30 de zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 50% din costul total al excursiei,

-daca retragerea se petrece in perioada cuprinsa intre 30 de zile si 15 zile inainte de plecare, presupune o penalizare de 85% din costul total al excursiei,

-daca retragerea se petrece in ultimile 15 zile inainte de plecarea in excursie, banii nu se mai pot returna.

 

IMPORTANT: Este esential sa purtam imbracaminte in straturi, comoda, sportiva, usoara, din materiale tehnice, care sa nu mentina transpiratia, sa fie practica si decenta in timpul vizitelor in spatiile religioase (pantaloni lungi, bluze cu maneca sau esarfe care sa acopere decolteurile si mainile).
Incaltamintea trebuie sa fie
foarte comoda, de preferat incaltaminte sportiva profesionala, usoara, din materiale prin care piciorul sa poata respira, indiferent de anotimp, sosete profesionale de hiking.
Poate fi practica o pelerina/jacheta de ploaie usoara, pentru ploile neasteptate.
De asemenea, palarie si ochelari de soare, crema de protectie solara, pentru zilele insorite.
Rucsacul mic de calatorie ar trebui sa nu aiba o greutate peste 5-7% din greutatea corporala cu tot ceea ce contine, ca sa nu genereze dureri de spate. Foarte important este si caietul-jurnal de calatorie.

 

Pentru inscrieri va rugam sa ne contactati la numarul de telefon: 0722 232810 - Iuliana Chiriac, sau pe email:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 

Pin It